seo

Blog Yazısı İçin 5 Elmas Kural

 Alıştığımız başlık Etkili Blog Yazısı İçin 5 Temel Kural ya da İyi Bir Blog Yazısı İçin 5 Altın Kural iken Blog Yazısı İçin 5 Elmas Kural ile özgünlüğe ilk adımı atmış oluruz (Başlangıç için genel geçer başlıklar kullanmak kâfidir). İnternet kurtlarının da klavyede F harfini arayanların da dikkatini cezbedebilecek bir giriş cümlesi kurmalıyız. İlk paragraf SEO çalışmalarına da katkı sağlayacaktır. Yani kişi yazıyı aradığında yazı açıklaması olarak ilk paragraf görünecek.

 Türkçe kurallarına hâlihazırda uyulması gerektiğini bildiğimizden ilgili maddeleri eklemedim. Örneğin "herkes" yerine "herkez" veya ayrı yazılması gereken "de, da" bağlacı bitişik yazılırsa hassas okuyucular o kelimeden hemen sonra size küsebilir.

1. Ctrl + C  & Ctrl + V Kardeşliği

Bunu Google da sevmez, okuyucu da. Mail Marketing Nedir? Diye sorduk Google amcaya. Karşımıza birçok alternatif çıktı. Tümünün içeriği aynı olsa hoşunuza gider mi? Kendi cümlelerinizi kullanmanız hepimizi sevindirecektir. Ünlü isimlerin sözlerini referans göstererek konuyu pekiştirmek İskender üzerine halis muhlis tereyağı sürmektir.

 İçeriğe uygun orijinal görsel en ilgi çeken kısmıdır yazının. İnsanlarımız ne yazık ki okuma alışkanlığını henüz edinemedi. Görselden yola çıkıp ilgili mi değil mi karar veriyor.  En üstteki görseli copy paste yaptım. Bu olmaması gereken bir şey.

2. Anahtar Kelimeler

Konuşma esnasında vurguyu ses tonuyla yaparız, cümlede ise vurguyu yüklemden hemen önce yaparız. Bunu İtalik veya Kalın punto ile destekledik mi katil köpek balığını bile yakalayabiliriz. Her bir paragrafta en az 1 en çok 2 kez kullanılabilir. Ancak kullanılacak kelimelerin içerik ile örtüşmesine önem gösterilmeli.

İçeriği özetleyen kelimelerin olması ve en çok arananlar arasında yer alması yazıya okuyucu getirebilir. Örnek Anahtar kelimeler için Google Alert kullanılabilir. Aynı kelimenin türevlerinden sakınılmalı: Blog Yazısı, Blog Metni, Blog İçeriği .. Aşırıya gidilmemeli. Zaten blogger anahtar kelime sayısı sınırlı. Başlangıç için en çok 10 anahtar kelime kullanılabilir; ancak ilerleyen zamanlarda bu sayıyı 5’e ve 1 yıl sonra bunu 3’e indirebiliriz. Blogger metin içindeki yazıları da etiket olarak kullanmakta. Yazının ilk paragrafında ve son paragrafında anahtar kelimelere yer vermeliyiz.

3. Hedef Kitle
Yazımızı esnaf abilere göre mi ya da Jeans giyimli Hugo Boss kokulu kodamanlara mı *prezente edeceğiz? Orta şekerli diyorsanız kullanılan *jargon terimlerin anlamlarını yazı sonuna ekleyebiliriz.

4. Akış
Başlık ile çekebildiğimiz okuyucuları ilk cümle ve akabinde ilişkili cümleleri ilişkilendirerek yazının akıcılığını oluşturabiliriz. Her 3 cümleden sonra "Bu yüzden, çünkü, dolayısıyla" vb. bağlaçlarla kişiyi sürekli diğer cümleye itebiliriz.  Akıcı olmayan bir yazıya örnek: Bu yazıdaki 4. madde olan Akış başlığı normalde 1. sırada olmalıydı.

5. Onay Soruları
En can alıcı noktadan hemen sonra "siz de nefret etmiyor musunuz?"   "… olsaydı sizce de iyi olmaz mıydı?"  "…blog yazmak sanıldığı kadar kolay değilmiş, değil mi?" gibi golden shot yapabiliriz.

Bonus 
Kurumsal bir firmaysanız arada bir varsa istatistiki bilgiler verip onları yorumlamak kurumsal bir firma olduğumuzu kanıtlamaya yeterli olur. İstatistik belirtirken muhakkak kaynak verelim. Sayılar demişken yazımız en az en az 300 en çok 800 kelimeden oluşmalıdır. Başlık ise en fazla 55-60 karakter veya 5-6 kelimeden oluşmalıdır...

*Jargon fikri, mesleki vb. uzmanlık gösteren kişilerin kullandığı ortak ağız olarak tanımlanır. Genel olarak akademik terim belli bir uğraş veya ilgiyi paylaşan kişilerin kullandığı dile karşılık gelir. Bkz: Böğrüm ağrıyor yerine Flank kesesinde yanma belirtisi mevcut demek.

*Prezente, bazı iş adamların sunum demekten çekinip ceketlerin tozunu aldıran kelime. 

Not: Bu yazı toplamda 3.862 karakter ve 521 sözcükten oluşmuştur.
Daha yeni Daha eski